Leiderschap in tijden van crisis: Op weg naar “Islands of Sanity”

Shermin Amiri

Shermin Amiri

Photograph: Bern O'Donoghue

De tragedie voor de kust van Griekenland heeft een diepe impact op me gehad. Het nieuws over het gezonken schip en de vele doden confronteert me met de harde realiteit van menselijk lijden en de zoektocht naar veiligheid en een beter leven. Dit raakt me diep in mijn hart en dwingt me om na te denken over de morele vraagstukken waarmee onze samenleving wordt geconfronteerd.

 

Deze tragedie herinnert me aan de rauwe werkelijkheid waarin mensen hun leven op het spel zetten in de hoop op een betere toekomst. Het is een confronterende herinnering aan de enorme uitdagingen waar we voor staan. De woorden van Teddy Roosevelt, aangehaald door Margaret Wheatley in haar boek “Who Do We Choose to Be?”, komen bij me op: “Doe wat je kunt met wat je hebt en wie je bent.” Deze woorden roepen op tot actie en herinneren me eraan dat ik als individu een rol te spelen heb bij het creëren van verandering, hoe klein die rol ook lijkt te zijn.

 

Wheatley benadrukt het belang van leiderschap gebaseerd op mededogen, menselijkheid en het creëren van gemeenschappen waarin de beste eigenschappen van mensen tot uiting kunnen komen. Deze tragedie voor de kust van Griekenland dwingt me om mijn eigen verantwoordelijkheid onder de loep te nemen. Wat voor persoon wil ik zijn? Ben ik bereid mijn invloed te gebruiken om bij te dragen aan een wereld waarin de waardigheid en veiligheid van mensen centraal staan? Deze tragedie herinnert me aan de dringende noodzaak om niet alleen een toeschouwer te zijn, maar om actief deel te nemen aan het vormgeven van een betere wereld. Het vraagt om betrokkenheid en actie, om op te staan voor wat juist is, zelfs als dat betekent dat we tegen de stroom in moeten gaan.

 

In een wereld waar tragedies en uitdagingen, zoals die voor de kust van Griekenland, ons confronteren met de harde realiteit van menselijk lijden en de zoektocht naar veiligheid en een beter leven, wordt het concept van “Islands of Sanity” van Wheatley nog relevanter. Haar diepe overtuiging dat leiders/mensen hun macht, invloed, inzicht en compassie kunnen gebruiken om mensen terug te leiden naar een begrip van wie we zijn als mens, en om de omstandigheden te creëren waarin onze basis menselijke eigenschappen van vrijgevigheid, bijdrage, gemeenschap en liefde altijd kunnen opkomen, is een leidraad in deze moeilijke tijden.

 

Deze “eilanden” zijn gebaseerd op twee fundamentele concepten van Wheatley: (1) “Wat het probleem ook is, gemeenschap is het antwoord” en (2) “Mensen kunnen alles doorstaan zolang we samen zijn”. Ze vertegenwoordigen het potentieel voor leiders om hun kracht aan te wenden en gemeenschappen te creëren waarin vrijgevigheid, bijdrage, gemeenschap en liefde kunnen gedijen.We moeten de wijsheid van Wheatley omarmen en onszelf, zowel als individuen als samenleving, afvragen wie we willen zijn in deze turbulente tijd. Zijn we bereid onze macht en invloed te gebruiken om ruimtes te creëren waarin onze basis menselijke eigenschappen kunnen gedijen? Kunnen we ons verenigen, wetende dat onze gezamenlijke kracht ons in staat stelt om elke uitdaging die op ons pad komt, het hoofd te bieden? Het creëren van “Islands of Sanity” begint bij onszelf. Het begint met het cultiveren van innerlijke rust, empathie en veerkracht. Van daaruit kunnen we anderen inspireren en betrekken, samenwerken en verandering teweegbrengen. Doe je mee?